Ράλι οδήγηση – Η ιστορία της οδήγησης

Η ιστορία του ράλι ξεκινά πριν από έναν αιώνα σχεδόν. Ήταν μόλις το 1894 όταν διεξήχθη ο διαγωνισμός Paris – Rouen Horseless Carriage. Επίσημα όμως ο όρος ”ράλι” έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση του το 1911. Μάλιστα το 1911 διοργανώθηκε το πρώτο ράλι στο Monte Carlo. Η εδραίωση του σταδιακά γινόταν όλο και μεγαλύτερη, προσεγγίζοντας φυσικά όχι μόνο τους λάτρεις των αγώνων αλλά και κορυφαίους κατασκευαστές αμαξιών.

Το ξέσπασμα ωστόσο του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου έθεσε σε αδράνεια αυτούς τους τύπους αγώνων. Η συγκεκριμένη κατάσταση κράτησε μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1920. Το διάστημα αυτό οι αγώνες ράλι που διοργανώνονται λαμβάνουν χώρα ως επί το πλείστον στις χώρες των Άλπεων. Με διοργανώσεις όπως το Alpenfahrt και το Coppa delle Alpi καταφέρνουν να προσελκύσουν θεατές από ολόκληρη την Ευρώπη. Η απήχηση των αγώνων ράλι ήταν ανοδική μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1930, όπου η ναζιστική πλευρά της Γερμανίας άρχισε να γίνεται πιο εμφανής .

Παρά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην περίοδο που ακολούθησε το ράλι ανέκαμψε και πάλι. Σταδιακά έρχεται και καθιερώνεται ως ένας σημαντικός κλάδος των αυτοκινητιστικών αγώνων. Χαρακτηριστική είναι η έναρξη μεγάλων διοργανώσεων εκείνης της εποχής, όπως είναι το ράλι Ακρόπολης. Η άνοδος αυτή οδηγεί τους αγώνες ράλι στο να επεκταθούν και εκτός Ευρώπης. Ξεκινάει το Carrera Panamericana στην Αμερική, όμως η φήμη του δεν διαρκεί. Αντιθέτως το Rally Safari στην Αφρική διοργανώθηκε για πολλά περισσότερα χρόνια.

Μετά την άνοδο τωRally Dakarν ράλι κατά το παρελθόν, η σύγχρονη πορεία είναι ακόμα πιο δυναμική. Μικρές διοργανώσεις αρχίζουν να γίνονται στην Γαλλία, στη Βρετανία, στο Βέλγιο αλλά και στη Σκανδιναβία. Παράλληλα συνεχίζουν να διοργανώνονται ράλι με διαδρομές τεραστίων αποστάσεων . Το 1967 ξεκινά το Mexican 1000 Rally με έναν αγώνα 1000 μιλίων στην χερσόνησο Μπάχα της Καλιφόρνια. Το 1968 έχουμε το Daily Express London-Sydney Marathon και το 1970 το London – Mexico World Cup Rally. Το 1979 ξεκινά το πρώτο ”rally -aid” από το Παρίσι στο Ντακάρ, γνωστό σήμερα ως Rally Dakar.