Είναι τα Αγωνιστικά Αυτοκίνητα Επικίνδυνα στην Οδήγηση;

Πολύ συχνά συμβαίνουν ατυχήματα στο δρόμο, τα οποία γεννάν ερωτήματα ως προς την ασφάλεια των αγωνιστικών αυτοκινήτων. Άραγε είναι τα αυτοκίνητα που σχεδιάζονται με γνώμονα τους αγώνες ράλι κατάλληλα για κάθε περίπτωση; Μπορούν οι οδηγοί να διαχειριστούν τα υψηλά όρια ταχύτητας και τα εξελιγμένα χαρακτηριστικά των οχημάτων αυτών με ασφάλεια και αποδοτικότητα; Αυτά τα ερωτήματα έρχονται πάντοτε στο προσκήνιο, ιδιαίτερα όταν κάποιο τραγικό ατύχημα στερεί τη ζωή από αθώους πολίτες ή ακόμη και από οδηγούς που δεν υπολόγισαν σωστά και έκαναν ένα μοιραίο λάθος. Είναι δυνατόν όμως να φταίει αποκλειστικά το αυτοκίνητο ;
Καλώς ή κακώς, το ζήτημα είναι αρκετά σοβαρό και απασχολεί το σύνολο της κοινωνίας. Ένας πρώην οδηγός αγώνων ράλι έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια τον δικό του, προσωπικό αγώνα ευαισθητοποίησης ως προς την ασφαλή οδήγηση. Ο Αναστάσιος Μαρκουΐζος, γνωστός ως Ιαβέρης, στηλιτεύει την οδηγική παιδεία πολύ περισσότερο από τα αγωνιστικά αυτοκίνητα. Εξάλλου, δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει το μαχαίρι για ένα στυγερό έγκλημα. Το μαχαίρι είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για μια δολοφονία, αλλά και για το κόψιμο του ψωμιού ή ενός κλαδιού που θα βοηθήσει στην κατασκευή χρήσιμων αντικειμένων.
Highway CodeΑνάμεσα στους φταίχτες, δεν μπορεί να λείπει φυσικά η συμπεριφορά των οδηγών. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν ενδιαφέρονται για την τήρηση των κανόνων οδικής ασφάλειας. Υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και ερμηνεύουν την σημασία του ΚΟΚ (Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας) κατά το δοκούν. Επιπλέον, δε φροντίζουν το αυτοκίνητό τους όπως πρέπει. Φανταστείτε έναν άνθρωπο που δεν έχει επισκεφθεί γιατρούς για πάνω από μία δεκαετία. Σίγουρα θα προκύψει κάποιο πρόβλημα υγείας, το οποίο ελπίζει ο καθένας να μην αποβεί μοιραίο.
Τα αυτοκίνητα με αυξημένη τελική ταχύτητα είναι εργαλεία στα χέρια του κάθε οδηγού. Εκείνος θα αποδείξει εάν πραγματικά αξίζει να τα οδηγεί ή εάν δεν τα εκμεταλλεύεται όπως πρέπει. Όμως είναι υπερφίαλη η παραδοχή ότι αυτά τα αυτοκίνητα ευθύνονται αποκλειστικά για τον αυξανόμενο ρυθμό ατυχημάτων στην Ελλάδα.